A Sydney olimpia játékokon bronzérmet szerzett, tízszeres Tornádó katamarán világbajnok Roland Gaebler, a 2010-es győzelme után újra szeretné elhódítani a Kékszalagot. Erre ismét komoly lehetősége nyílt, hiszen a Black Jack csapat felkérésének eleget téve idén ő kormányozza a fekete SL-33 katamaránt a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon.

Roland Gaebler neve a vitorlás világban egyet jelent az eredményes katamarán vitorlázással. Eddigi pályafutása alatt 15 alkalommal nyert Európa Bajnokságot Laser és Tornádó osztályban. Tízszer állt Tornádó Világbajnokságon a dobogó tetején, és 2010-ben kormányosként ő nyerte azt a Kékszalagot is, ahol először vehettek részt többtestűek a tókerülő versenyen.

Akkor, ahogy idén is, több komoly kihívója akadt, mégis egy Ventilo 28 lábas katamaránnal sikerült legyőznie a tókerülő specialistát Litkey Farkast, és a világ élvonalába tartozó Hagara testvéreket is, akik Extreme 40 fedélzetén törtek a győzelemre. 2016-ban Nagy R. Attila, a Team Black Jack formáció vezetője és kormányosa kereste meg azzal az ötlettel, hogy működjenek együtt a katamarán képzés és versenyzés területén. Ennek a megállapodásnak a keretein belül érkezik Roland Gaebler a Balatonra, ahol nem csak a Black Jack legények által üzemeltetett Katamarán Suli koncepcióját alakítják át, de közösen indulnak el a Kékszalag tókerülő verseny is.

A gyenge szeles körülményekre optimalizált SL-33 „light wind edition” idén újabb fejlesztéseken esett át, melyben hatékonyan működött közre a 2015-ös Kékszalag győztes Safram csapata is. A Black Jack narancssárga testvérhajója az „Orange-utan” sikerrel nyerte el a 2016-os Rund Um összetett győzelmi címét, így Roland Gaebler győzelmi elképzelései messze nem alaptalanok.