2014. augusztus 30-31. között került megrendezésre Balatonfüreden a Tecon Kupa, mely egyben a Balaton Kupa 5. futama is volt. A szervező Tecon SE korábban is remek hangulatú barátságos rendezvényeket mutatott be a hajósoknak, a versenytáv is imponáló volt, így ezek elég okot adtak arra, hogy benevezzünk a Team Black Jack fedélzetén.

A verseny első, szombati napja nem kecsegtetett túl sok széllel, de nekünk ez nem is volt oly fontos. A lényeg, hogy újra szereztünk magunknak többtestű játszótársat, nevezetesen a tizenegyszeres Kékszalag győztes Litkey Farkas és csapata a Katamadárral vett részt velünk együtt a megmérettetésen. Az útvonal Balatonfüred – Zamárdi – Balatonföldvár – Örvényes – Balatonfüred volt, melyet hősiesen, és olykor nem egyértelmű rendezési környezetben, de teljesítettünk.
A rajtot Farkas talán egy csipetnyivel jobban csípte el, de lejjebb, míg mi biztonságosan, de feljebb hagytuk el a rajtvonalat. Az első szakasz zömét code0–val tettük meg a gyenge keleti szélben, szinte fej-fej mellett. Farkasnak a kezdetekben jobb volt a sebessége, de mikor felvettük a rendes balansz üzemmódot is, azaz végre bemelegedtünk akkor már tartottuk is. Mivel a THE magasságban leállónak tűnt a keleti, mi kicsit élesedve magasabbra tartottunk, hogy a sima vízen a jel felé már genakkerrel érkezhessünk. Zamárdi jelhez Farki érkezett előbb, de mi hagytuk el hamarabb. Az oka egyszerű, mind a perdülés, mind a hozzá kapcsolódó vitorlacsere nekünk ott jobban ment.
Szerény előny birtokában indultunk meg Földvár felé, amikor is a sekély vízre való tekintettel fokozatosan csökkentettük a swert és a kormány merülését. A cél az volt, hogy a lehetőség szerit a legrövidebb úton, de a leggyorsabban jussunk el a második jelhez, ha lehet genakkerrel. Ezt mi sikerrel oldottuk meg, de Farkas figyelmetlen volt, felült, és értékes perceket töltött az iszapról való lejövetellel, míg mi vágtattunk tova.
Balatonföldvárra már laza 500 méteres előny birtokában érkeztünk, ahol is egy rendező motoros várt minket egy zászlóval és egy hangjelzéssel. Mivel csak mi voltunk itt, és még gyerek volt az idő, így a rapid leintés ellenére vágtattunk tovább. Farkas egészen behúzott a part alá és úgy cirkált Örvényes felé a leálló szélben, míg mi fogtuk őt tisztes távolból. Volt, hogy nagyobb előnnyel is vezettünk, amikor code0-val egy lábon tudtunk cirkálni, de úszó üzemmódban a Katamadár jött ránk. Végül az örvényesi jelet jó 400 méter előny birtokában vettük, egy genakkerrel kombinált gyorsítást követően.
Mind a ketten a bőszeles szakaszban a part alá igyekeztünk. Mi tudtunk sebesebben menni, de ekkor Farkas mélységet lopott. Ha mi mentünk mélységet, álltunk, így mire a csőhöz értünk nem maradt több, mint 50 méter előnyünk. Ám a csövön való áthaladáshoz halzolgatni kellett, ami nekünk picit jobban ment, szelünk is akadt, így szinte zökkenőmentesen jutottunk át a szélválasztóval tűzdelt résen. Farkas egy kicsit ott ragad.
Füred felé ismét a code0 és a genakker egészséges keverékével cirkáltunk a már nagyon picit lengedező szélben. Egy óra magasságában átfutva a képzeletbeli célon lepihentünk és megebédeltünk. Pár perc perc késéssel Farkas is csatlakozott hozzánk, majd elindult vissza Kenesére. Este a szervezők remek gulyás partiban részesítették a versenyzőket, jó volt köztük beszélgetni egy kicsit.

A Tecon kupa második napjára pályaversenyt írtak elő a rendezők. Az eredetileg tervezett 9 órás rajt egy órát csúszott, mivel a reggeli keleti szél is késett. Talán ez lehetett az oka, de erre a napra már nem kaptunk katamarán társat. Az első próbálkozást általános visszahívás követte, majd a második rajt már elment. Az előzetesen megbeszélteknek megfelelően biztonsági rajtot vettünk, amit majdnem későn is indítottunk. A manőverek remekül mentek, és azt kell, hogy mondjam, fejlődünk. Mondjuk volt is honnan. Az ilyen időben van igazán elemében a Fekete Szerelmünk és lássuk be, a csapat is. A tét nélküli versenyen gond nélkül hoztuk az első helyet, és ráadásnak a csapat némi palacsinta ellenében bevállalt még egy plusz kört is, aminek nagyon örültem.
Roppant hasznos és igazán baráti hangulatú verseny hétvége van mögöttünk.

Szöveg: Rozsda
Fotó: Joge