A Beszédes József emlékverseny egyike a keleti medence klasszikus túra versenyeinek. Ezen korábban nem vettünk részt, de a lelkesedés, a vitorlázás szeretet és barátságos rendező gárda odacsalt minket a rajtvonalra.
Jelentős szerepe volt a megjelenésben Botinak is, aki Mocó a Kishamis fedélzetén és lexikális tudásával már korábban elvarázsolt minket. Ugyan, volt egy kis ellentmondás a korábbi MVSZ oldalon található kiírás, és a sailing.hu oldalon fellelhető frissített változata között, de ezt a szervező Sipi ügyesen megoldotta még előző este nekünk.
Szombaton a táv Balatonfüred – Tihany – Alsóörs – Siófok volt, melyet örömmel teljesítettünk. Mivel sem libera sem katamarán ellenfél nem jutott az első napra, így biztonsági rajtot véve a manőverekre figyelve dolgoztunk. A reggeli 4-7 csomós keletiben bőszeles vágatás volt genakkerrel a tihanyi jelig, majd code0 segítségével cirkálás Alsóörsre. Innen ismét Genakker segítségével átosontunk a leálló szellővel a déli part fővárosába, ami nekünk is meglepetéssel ért véget. Hivatalosan itt lett volna a befutó, ám a rendező hajó sehol. Sipit utoljára az Aqvarius KH fedélzetén láttuk Tihanyban, így megcsörgettük mi is a helyzet.
Nos, nem gondolták, hogy ilyen hamar befutunk, és bár a KH teljesítő képességének határán vágattak felénk, nem értek időben a befutónkra. Talán jobb is így, mert a szél rohamosan fogyott, és a mezőny még Alsóörsén járt. Nem volt mit tenni, megálltunk uzsizni, majd Sipiék megérkeztek és „befuttattak” minket. Ezt követően a mezőny elé mentek, és őket már fél vízen futtatták be, hogy legyen mindenkinek jó a játék, Bölcs döntés volt.
Hazavitorláztunk, majd este motorossal meglestük a siófoki fogadást. Pazar hangulat, bor és pálinka kóstoló várt ránk, illetve a korábban futott Hamis Szalag díjkiosztója. Természetesen kis kedvencünk Boti is megtalált minket a vacsi alatt. A remek pörkölt és a finom borokat követően hazamotorosoztunk, hiszen másnapra Farkas is ígéretet tett a mérkőzésre.
A Beszédes József emlékverseny második napjára – ha lehet – még levesebb szél maradt, mint szombatra. Az előttünk levő táv: Siófok – Tihany – Balatonfüred – Siófok. Ennek megfelelően 8 kor találkoztunk a Hajógyárban és 9-kor már a vontán szerelve haladtunk Siófok felé. A 10-es rajtot sikerült egy gyenge keleti fuvallatban elindítani, mely révén code0-val rajtoltunk, majd a 3 perces korlátot követően genakker révén csúsztunk Tihany felé. Azt gondolom ilyen körülmények között alig akad hajó, aki gyorsabb nálunk. Sajnos Farkas a megbeszéltek ellenére sem jött el – létszám gondja akadtak – így játszótárs nélkül magunk harcoltunk az elemekkel . Ez a mai értelmezésben a gyenge szélben való cicamozgás elsajátítása volt. A tihanyi jelet vettük, majd Füred következett. Várható volt, hogy ott lesz a befutó, hiszen alig marad szellő. Mi be is futottunk ott, de a szervezők a mezőny többi részét már Tihanyban leintették, hiszen nem lett volna eredmény, ha nem így tesznek.
A befutás követően elpakoltunk és megebédeltünk. Remek hétvége volt, a gyenge szellő ellenére is.

Szöveg: Rozsda
Fotó: Versenyrendezőség