A Kékszalagra történő felkészülésünk fontos állomás a Balatonfüredi Yacht Club által rendezett regatta. Nem csak azért, mert ez az utolsó verseny az 50. Kékszalag előtt, de csapatunk vezetője is ebben az egyesületben vitorlázik majd harminc esztendeje, így a hagyományok is köteleznek minket.

A BYC egykori klubtagja, a vitorlázókat ingyen gyógyító ortopéd orvos, Kékszalag győztes – ő volt Horváth Boldizsár. Életében a vitorlázás mellett a hajótervezés, hajóépítés is fontos szerepet töltött be: három fahajó tervezésében és építésében vett részt, leghíresebb hajója az ADDIÓ 40-es cirkáló volt, mellyel 1959-ben megnyerte a Kékszalagot. A róla elkeresztelt regatta egy rapid túraversenyen a Balatonfüred – Paloznak – Tihany – Hajógyári-öböl – Balatonfüred útvonalon.

A Fehér szalag óvási hulláma kihatott a nagy katamaránok versenyzési kedvére, így kissé csökkentett ellenfél kollekcióval néztünk szembe a rajtvonalon. Ám ez nem akadályozta meg Rolandot abban, hogy a remek kezdést követően az élre álljon. A szél dél felé teljesen visszahúzódott, így valós pöff vadászatott tartottak a résztvevők.  Palóznaknál a Principessa liberával fej-fej mellett vettük a jelet, ám Tihany felé sikerült elszakadnunk tőlük. A gyenge szélre való tekintettel a rendezőség a pálya lerövidítése mellett döntött, így a tihanyi első helyünk egyből a verseny győzelmét is jelentette. Mögöttünk a Principessa futott be, majd őket követte a keszthelyi Extreme 40 csapata illetve az RSM2 legénysége.

A Panasonic Heating & Cooling Solutions üzletágának köszönhetően a verseny abszolút győztes csapataként értékes fődíjat, egy klímát vihettünk haza. Ezt a későbbiekben meglepetés jelleggel a rendező egyesületben a Balatonfüredi Yacht Clubban szereltük fel köszönetünket kifejezve.

A hajózó személyzet:

  • Roland Gaebler
  • Litkey Balmaz
  • Tisóczki Ferenc
  • Scharf Máté
  • Munka Márton

A motoros legénysége:

  • Kaáli Nagy Géza
  • Nagy Rozsda Attila