20. Generali – Fundamenta Bankár Kupa álnéven tartottunk edzést Balatonkenesén. Versenyzésre igazán nem volt alkalmas sem a pálya, sem a környezet, ettől függetlenül remekül éreztük magunkat ezen a vasárnapon.

Várható volt, hogy a csalóka napsütéses reggelt követően ismét frissítő zuhi vár majd ránk, ám ennek ellenére nekivágtunk a távnak. Balatonfüred – Kenese nem egy hatalmas távolság és szerencsére volt megérkezni is időnk. 11-re ott is voltunk, és az alig lengedező szellőben végig néztük az előttünk rajtolók mezőnyét. Bő egy óra hátránnyal indultunk neki a képzeletbeli versenyünknek, amiben már az elején több meglepetés ért minket. Az első megértéséhez egy idézet: „Az előkészítő jelzéstől a rajt lövés után három percig tiltott a spinakker és a genakker használata. Ezen előírás megszegőit a versenyrendezőség óvástárgyalás nélkül köteles kizárni a futamból. (ez a 63-1 szabály megváltoztatása)” Mivel kategóriánkban mi voltunk az egyetlen hajó, aki ezt betartotta, így kíváncsian vártuk a versenyrendezőség döntését, és persze az eredményeket is…

Alig kászálódtunk ki ebből a meglepetés csomagból, mikor már érkezett is a következő. A felelős rendező a majdnem hat perce tartó vitorlázásunkat feldobandó mellénk motorcsónakozott, és jelezte – várhatóan egy kör lesz a futam a tervezett három helyet.

Azért az megvan nem, hogy hetven perc késéssel rajtolunk az első hajó osztály után, szembe jön velünk a mezőny, közben jön a hír, hogy nyugi, esélyed sem lesz felzárkózni, mert ők már a befutóra mennek, míg te távolodsz épp tőlük. De hát nem is lennénk mi vitorlázók, ha ilyen apróságokon fennakadnánk.

Megkezdtük a felzárkózást a három perces szabályból fakadó hátrányunkat csökkentendő, és először az Extreme 40 majd a Decision 35 katamarán játszótársunkat előztük meg az esőfelhővel frissülő bő szélben. Balatonaligára a kategória élén érkeztünk, de már vastagon reffelnünk kellett volna. Ám a pálya rövidsége azt mondatta velünk, hogy utazzunk csak teljes taklival tovább. Ennek valószínűleg örült az addigra egyetlen ellenfelünkre fogyatkozó Extreme 40, hiszen ő a hosszabb vízvonalával és nagyobb tömegével sikeresen haladt el mellettünk a kenesei cirkáló szakaszban. A Cellum sajnos már nem is jött le az aligai jelig, így kettesben érkeztünk meg Kenesére. Befutottunk, majd kihasználva a még friss szelet, Füred felé vettük az irányt. Remek bő szeles menet következett, melyet nagy élvezettel éltünk meg. Közben csatlakozott hozzánk a GC32 katamarán játszótársunk is egy időre. Az esős szeles változatos időjárással gazdagított napot követően kidaruztunk, majd elfogyasztottuk jól megérdemelt délutáni ebédünket.

Attól függetlenül, hogy az előnyszámos rendszerben rejlő anomáliáknak most mi a vesztesei voltunk, igazán jó hangulatú hasznos és tartalmas nap volt mögöttünk.

További képek a galériában!

Szöveg: Rozsda
Foto: Bogdán Hanna Csilla