A 2017. évi Balatoni Évadnyitó T- Systems Nagydíj hosszú évek óta nem egy békés regatta. A Balatonfüreden, 2017. május 13-án megrendezésre kerülő verseny reggelén remek észak-keleti szélben edzettünk egy keveset a déli rajt előtt. Aztán mire a Balaton megkoszorúzását követően delet kongattak, és eljött a rajt időpontja, a szél azzal a lendülettel el is fogyott. Ugye az Magyar Vitorlás Szövetség a korábban megkezdett hagyományait követve most is a füredi part mellett indította útnak a rohanó gépeket, ám a szél hiányában nem voltunk túl inger gazdag látvány.

Ezt sikerült azzal tetézni, hogy a frissülés délnyugatról érkezett, ezáltal a parttól távolabb rajtolók suhantak el előttünk.  Nos, ilyen körülmények között vágtunk tehát neki a Balatonfüred – Alsóörs – Tihany – Balatonfüred távnak. Az első bőszeles szakaszt nem mi teljesítettük el a legjobban, ám az első jelnél az élen haladó két Extreme 40 után egyből mi következtünk. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, megkezdtük a cirkáló szakaszt Tihany felé. Ám legnagyobb meglepetésünkre a mögöttünk jövők egyre élesebben tudtak a következő jelre hajózni. Mi vártuk a szélfordulót, de nem hogy az nem jött, hanem tovább élesedett az északi part közelében a szél, így a korábban mögöttünk hajózók is elénk kerültek. Sajnos – mivel mi vitorláztunk lent – ez nekünk nagyon rosszul jött ki. Ezt tetézendő az ereje is nőtt, mi pedig a Code 0 betekerő hibájának okán nem tudtuk csökkenteni a vitorla felületet – nem ragozom, nem lett fényes az utolsó szakasz.

Talán nem meglepő, ennyi malőrt követően nem fértünk fel a dobogóra, a The Red, az RSM és az Extreme Sailing Team után írtak fel minket a tabellára.

Fotó: Farkas Dávid