Na, ilyen sem volt még – a Kékszalag keretei között sebességi megmérettetés az élmezőnynek. Naná, hogy ott voltunk, annak ellenére, hogy azon a napon tartották, amikor a Kékszalagon befutottunk.

Talán 2010-es vágyam volt ez a regatta, melyet a Magyar Vitorlás Szövetség a Kékszalaghoz kapcsolódó események sorában indított el. Ehhez támogatónak megnyerte a vitorlás sporthoz sok szállal kötődő Audi autómárkát. Jómagam, aki több mint tíz éve ezzel a típussal járom az utakat, ezt szintén nagy örömmel fogadtam. Mi is a lényeg: a Balaton leggyorsabb hajói, – ezek közül is a meghívott első tíz bárka – a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj péntekén a balatonfüredi nézők előtt az Audi Ultra Cup sebességi versenyen mérik össze tudásukat, egy alig pár száz méteres pályán.

Az eredeti terveknek megfelelően félszélben, a balatonfüredi Tagore sétány és a hajóállomás között egy téglalap alakú pályán egyesével mentünk végig a téglalap keskenyebb oldalát alkotó rajt- és célvonal között. A hajók sebességét GPS-technológiával mérték, az Audi Ultra Cup-ot az az egység nyerte, amely a rövid pályán a legnagyobb sebességet érte el, jelen esetben ez a Fifty-Fifty volt. Őt követtük mi, majd a testvérhajónk, a Friss víz. De a Raffica sem bánkódott, amiért nem fért fel a dobogóra, őt az MVSz meghívta a következő Kékszalag nevezési díjára. Ez több mint tíz ember – szóval nem semmi ajcsi ez sem.

Mi magunk a dobogó második fokán remek ajándékokkal lettünk gazdagabbak. Volt közte szép kupa, pazar érem, és Playboy előfizetés, melyet igazi dögös nyuszikák adtak át. A bemutatott Q7-es tesztvezetést sajnos elvitték Józsa Marciék, ám az Audi sportruházat díjaiból nekünk is jutott szépen. Ne feledkezzünk meg a díszdobozos Hell italokról sem, hiszen lesz még éjszakai kihívás idén is!

Nos, az ötlet remek, a támogató szuper, még egy kis szél kell a rendezvényhez és valami pazar látványosság kerekedik belőle. Ha netán kicsit későbbre tennék a rajtot a szervezők, akkor meglátásom szerint kicsit többet pihenhetünk rá, illetve a parti nézők létszáma is hatványozottan emelkedne. De a kezdeményezés örömteli, várjuk a folytatás.

Szöveg: Rozsda
Fotó: Volner Viki, Cserta Gábor