A Team Black Jack SL-33 katamaránja a Hajógyári kikötőben állomásozik, így adott volt a lehetőség, vegyünk részt a versenyen. Egyrészt ez egy remek felkészülés a Kékszalagra keleti medence ismeretből, másrészt az anyakikötőnk iránti tisztelet kifejezése, hogy indulunk a versenyén. A szervezőket is megkerestük, mert a nevéből fakadóan is nem egy rohanógépes megmérettetés, akik örömmel fogadtak be minket, annak ellenére, hogy az eredeti kiírásban nem szerepelt a többtestű hajók indulási lehetősége. Ismét köszönjük nekik a részvételt.

A nevezés a fokozatosan megújuló Hajógyári kikötőben rendben lezajlott, sőt meglepetés pólót is kaptunk, ami remek ajándék. Majd szombaton 10-kor friss szélben vágtunk neki a Balatonfüred, Alsóörs, Siófok, Balatonfüred távnak. Közel hatvan hajó indult, ami a szervezők tájékoztatása szerint részvételi rekord – örülünk, hogy egy kicsit ehhez mi is hozzájárulhattunk.

Alsóörsig kicsit megharcoltunk a nekünk szerencsétlen irányból fújó széllel. A félszél nem a katamarán leányálma, így hol élesen, hol leejtve próbáltuk kezelni a pöffös kihívásokat, ami azért sikerült. Alsóörs után Siófok következett – na végre ez igazi élvezet volt. Bőszeles szakasz, genakkerrel, füli érő szájjal alig 20 perc alatt lent is voltunk a déli parton. Ekkor mi igazán szemtelenül gyorsak vagyunk, igaz örömjáték volt.

Siófoknál a sebességünkhöz képest kicsit közel volt a déli part, így sikerült a marásvonalig a pulzusszámot a maximumra emelni, miközben két vitorla cserét is végrehajtottunk a strandolók ámulatára. Genakker, code0 teszt után a fock maradt fenn elől, és ezzel indultunk neki a füredi befutónak. Egyértelműen látszik, hogy annak ellenére, hogy kezdő katamarán csapat vagyunk a fejlődés töretlen, a luv swertet is sikerül megszárítani az északi partra való átvitorlázás során.

Katamarán és libera ellenfelek hiányban magabiztos előnnyel nyertük a regattát. Mögöttünk közvetlenül a Balaton ékszerei következtek, a három 75-ös cirkáló Sirocco, Lillafüred, Nemere II sorrendben.

 

A verseny névadója a Sennebogen cégcsoport, amely már hosszú évek óta működik együtt a Tramontana vitorlás egyesülettel és alapítvánnyal. A versenynek a gyönyörűen felújított és további fejlesztések előtt álló Hajógyári Kikötő adott otthont, mely idei évtől tagja balatoni kikötőláncnak.

 

A verseny további támogatója csopaki Szent Donát pince és étterem, mely az északi part egyik legkiválóbb vendéglátóhelye ahol megtalálható a saját készítésű szörpökön és lekvárokon kívül a Tramontanáról elnevezett cuvee is.

Szöveg: Rozsda
Fotó: Cserta Gábor