Három verseny, három győzelem, ez az idei mérlege az Team Black Jack néven szereplő, Kékszalagra készülő SL-33 típusú katamaránnak.

A fekete katamaránt 2011-ben építették New Zealandon. Először az America’s Cup versenyzőinek felkészülését szolgálta, majd Németországba került, ahol megnyerte a Német Kékszalagot (Rund um den Bodensee). Az Egyesült Államokból hazatalepült Kaáli Géza professzornak régi vágya teljesült, mikor 2013 őszén sikerült megszereznie a világ egyik legyorsabb katamaránjának számító Black Jack-et, és magával hozni a Balatonra. A hajóval 2014 februárjában a nagyközönség is megismerkedhetett, hiszen a Budapest Boat Show keretein belül kiállításra is került.

A Magyar Vitorlás Szövetség szabályváltoztatásának köszönhetően 2014-től minden évben nyílt a Kékszalag, azaz lehetővé vált a többtestű, un. rohanógépek indulási lehetősége is. Ez meghozta a sportág számára a fejlesztési kedvet. Nagy R. Attila a Balatonfüreden állomásozó Team Black Jack kormányosa is élt a lehetőséggel, nem is akárhogyan. Csapatával, melynek Kaáli professzor is aktív tagja, az összes idei nagyhajós versenyt – Tolnay Emlékverseny, Évadnyitó i-Forex Nagydíj, Mihálkovics kupa – megnyerték. Hajóválasztásuk sikerét a versenyeredmények mellett az a tény is igazolja, hogy a tizenegyszeres Kékszalag győztes Litkey Farkas is az általuk használt „c” uszonyt építi be átalakítás alatt lévő katamaránjába.

A Team Black Jack eddigi balatoni eredményei alátámasztják az SL33 tervezőinek elképzeléseit: „Helyes koncepció a megfelelő időben. Ez a hajó lesz a legjobb a tavakon, az öblökben és a partmenti versenyeken. Egy mini rakétahajót tervezünk!” – Gino Morellli

Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat