Depressziós halak a Kékszalag ellen

Új jelenség ütötte fel a fejét a Balaton hullámai között – egyes halfajok öngyilkos manőverekkel fejezik ki tiltakozásukat a szárnyas katamaránok megjelenése ellen. A korábban egyedi esetnek tekintett pikkelyes akció napjainkra már sorozatos méreteket öltött.

Pictured: Oscar (WILL SMITH, left) realizes he may be in big trouble when Sykes (MARTIN SCORSESE) looks like he?s about to blow up in DreamWorks Pictures? animated comedy SHARK TALE.

Nóórmálisak ezek? Száguldozni az engedélyünk nélkül?!

Igali Csilla karmestersége alatt zajlott az idei Pünkösdi Regatta, mely nem csak a víz felett, a víz alatt sem maradt érdektelen. Elkészültét követően anno a Pauger 50-es kétárbocos katamarán – Józsa Márton kormányzásával – tapasztalt először az emberi fülnek is megdöbbentő jelenséget. Ismeretlen származású, ezüstös szürke pikkelyekkel borított sikló testek szánt szándékkel akadályozták meg, hogy az első évben már sebességi rekordot állítsanak fel. Kérdésünkre a P50 szóvivője elmesélte, hogy az eset sokkolta a legénységet is. Főleg azok után gondolkoztak el a jelenségen, amikor kiderült, az egyik öngyilkos merénylő még az uszony általi halált is vállalta elvei bizonyságául.

Az egyedi akció szinte már feledésbe is merült, csak a Zala torokban járt kopoltyúról kopoltyúra a legenda. Ám az idei Pünkösd újabb vállalkozó szellemű tiltakozókat vetett a felszínre. Történt ugyanis, hogy az egyik résztvevő – nevezetesen a Black Jack katamarán – közel 24 csomós bőszeles haladása közben újabb konfliktusba került a szárnyaló katamaránt ellenző vízi népek képviselőjével. Balatonlelle magasságában – minden előzetes jel nélkül – a merénylő a fedélzeten hajózok által szabad szemmel nem látható módszerrel lerántotta a mélybe a lee oldali kormányt. Ezzel elérte azon célját, mely szerint a bárka nem csak lelassult, de végül irányíthatatlanná vált, és a verseny feladására kényszerült. A Black Jack csapatában vitorlázó viselkedéselemző szerint ez már sorozatos jelenségnek tekinthető.

Ezt a tényt erősíti meg a Szigligeti öbölben bekövetkezett újabb sajnálatos esemény. A nyomozás jelen állapotában még nincs megerősített információnk arról, hogy a lellei merénylő jutott el Szigligetre, vagy esetleg cinkos víz alatti társai akadtak a tett elkövetésében. Az azonban tény, hogy nem sokkal az SL-33 Black Jack kormánysérülését követően hasonló módszerrel bántak el a GC-32 legénységével is. Az RSM DTM szárnyas katamarán harminc csomós sebességgel közlekedett, mikor is kormánysérülést szenvedett el.

A viselkedéselemzők – egyelőre – a cselekményt vették vizsgálat alá, később majd ebből következtetnek az elkövető, vagy elkövetők személyiségére. A módszer tehát már ismert.

Előre megismerkednek az MVSz versenynaptár jeles eseményeivel. Kiemelt figyelmet kapnak a népszerű, netán száz hajó feletti induló számot felvonultató regatták. Ezt követően a Zalai Meteorológiai Békák Társaságával (Z.M.B.T.) együtt kielemzik az időjárás adta lehetőségeket, majd lecsapnak. Szinte minden esetben a víz alól, úszva közelítik meg a kiszemelt többtestű vitorlást. Amennyiben kellő közelségbe kerültek, – a legbátrabb, aki mellesleg az életét is kész kockára tenni az ügy érdekében – az uszony és a kormány közé veti magát.  A cselekményből a profilozók már alkotják a személyiségprofilt, melytől gyors eredményt várnak.

A biológiai konfliktust megelőzendő a szárnyas katamaránok képviselőt küldtek a víz alá tárgyalni. Kenguru, aki a kedd délelőtt folyamán merült el a diplomácia rejtelmeiben, egyelőre nem jött elő friss hírekkel.

Amint újabb információkkal bírunk a sokkoló esettel kapcsolatban, azonnal megosztjuk olvasóinkkal.

Szöveg: Rozsda

cápa_4