Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Balatonfüredi Yacht Club a hagyományos túraversenyét, a Tolnay Kálmán László Emlékversenyt 2019. május 4-én, szombaton. A verseny a BYC örökös tagja, a kétszeres olimpikon Tolnay Kálmán László előtt tiszteleg, aki 1965-ben a Balaton Kékszalagját is elnyerte. Mivel többen vagyunk a fedélzeten, akik a BYC kötelékeiben nőttünk fel, természetes, hogy ott voltunk a rajtvonalon.

Az időjárás egy cseppet sem volt kegyes hozzánk, borongós és hűvös időt hozott, ám remek keleti széllel. Mivel ez egy elég korai időpont, így egyetlen nagy katamarán játszótársunk akadt a mezőnyben, a Racing Jango Petrányi Zolival a kormányánál.

A regatta útvonala a hagyományoknak megfelelően: Balatonfüred – Paloznak – Siófok – Balatonfüred – Tihany – Balatonfüred táv volt. A rajt 7-9 csomós keleti-északkeleti szélben indult, amit kockázatmentesen teljesítettük. Eleinte code0 volt fent, pusztán kíváncsiságból, de a fokozatosan frissülő szél és az ellenfél jobb sebessége meggyőzött minket- lecseréltük mi is egy kisebb méretre. A szezon eleji formának köszönhetően ez még nem ment zökkenő mentesen, aminek eredménye a palóznaki jelnél meg is látszott – kaptunk egy keveset. Siófok felé igen komoly tempót ment a két hajó, és a távolság alig változott. A déli pari manőver nekünk sikerült egy kicsit jobban és a két D35 katamarán innen együtt folytatta a vágtatás, már GNK segítségével. Csodálatos menet volt, melyet a velünk egy időben rendezett más versenyek pályáin való áthaladás tett csak még izgalmasabbá. Résen kellett lenni az OP Finn és Kalóz mezőny között. Balatonfüredre és Tihanyba már magunk érkeztünk és biztonsági menettel haladtunk át elsőként a célvonalon.

A távot egy óra tizenhat perc alatt teljesítettük, ami alighanem rekord a verseny történetében. De a többi induló is remekül helyt állt, és a friss szélben mindenki szintidőn belül futott be, így a regatta kiváló felkészülési lehetőséget biztosított a május 11-i Balatoni évadnyitóra.

A hajózó személyzet:

  • Roland Gaebler
  • Tisóczki Ferenc
  • Scharf Máté
  • Kaáli Nagy Dániel
  • Héjja Marcell
  • Váradi Miklós

Fotó: Marton Adrienn

Motoros: Rozsda