A Balatonfüredi Yacht Club színeiben versenyző egységeknek nem is kérdés, hogy a Fehér szalagot követően mi is a vasárnapi program. Naná, hogy a hagyományosan a Kékszalagot megelőző vasárnapon megrendezésre kerülő Horváth Boldizsár Emlékverseny. A regattával a szervező a Balatonfüredi Yacht Club a méltó megemlékezésen túl egy utolsó felkészülési lehetőséget kíván nyújtani a tókerülő versenyen induló hajóknak. Szinte az összes esélyes többtestű egység megragadta az alkalmat az összemérésre a számukra igen pörgős, rövid pályán, ahol a füredi rajtot követően Paloznakot, Tihanyt és a Hajógyári-öbölt kellett érinteni, mielőtt a hajók újra visszatértek a Füred előtti célvonalhoz.

IMG_5982

A rajtunk erős közepesre sikerült, melyet elnyújtottan húztunk, amíg a part engedte. Ezt követően néhány fordulót követetően érkeztünk Paloznakra, – lássuk be, – a még nem túl előkelő negyedik helyen. Az oka némi forduló malőr, és a leeline nem megfelelő feltérképezésében keresendő. Mivel igen gyenge keleti szél fújdogált, így annyira nem keseredtünk el, hiszen a cirkálást követően Tihanyig bőszél következett, amiben ugye köztudottan erős a Black Jack. A várt feljövetel nem is maradt el, és két hajóhossz lemaradással a Fifty-fifty mögött a második helyen kerültük a tihanyi jelet. Innen folytatódott a taktikai harc, és az erősen félszeles Hajógyárig tartó szakaszban pici lee taktikával sikerült a hátrányunkat előnyre váltani. Ennek megfelelően az anyakikötőnk előtt már vezettük a mezőnyt és igyekeztünk a BYC előtti befutóra.

A szél sajnos fokozatosan gyengült tovább, ám a rövid cirkáló szakaszon már nem nyílt lehetőség a code 0 lecserélésére a frissen beszerzett „safram” vitorlára, így a befutó a tervezettnél izgalmasabbra sikeredett. Sajnos lógott annyira a befutó vonal, hogy hiába jött mögöttünk a Kékszalag rekorder, tömegéből fakadóan sikerült lendülettel feldobnia a piros nóziját, és bizony 3! másodperccel megvert minket.

IMG_5983

Fantasztikusan versenyzett a csapatunk, a hajó hozta a gyenge szeles formáját, és egy percig nem keseredtünk el, hogy egy nemes ellenféltől kaptunk ki. Tisztán látszik, hogy az idei felkészülés remekül sikerült, és egy gyenge szeles Kékszalagon komoly kihívást jelenthetünk. Remek meglepi volt a díjkiosztón is – a túrát teljesítő összes hajó a BYC klubtagjai által megálmodott és kivitelezett egyedi hajó plakettet vehette át. Az abszolút dobogón kívül a nyílt többtestű, az ORC és a Yardstick kategóriák helyezettjei kerültek díjazásra. Az abszolút első – tehát sajnos nem mi – helyezett Fifty-Fifty vihette haza a SLAM Hungary által felajánlott és összeállított, hasznos vitorlás kiegészítőkkel teli ajándékcsomagot is.

Szöveg: Rozsda
Fotó: Gémesi Jóka